1 Aralık 2010 Çarşamba

İKTİDAR VE MEŞRUİYET

     '' İktidar dedigimiz de aklımıza gelecek olan tanımlardan bazıları şunlardır: İstediğini yaptırabilme gücü, en üstün irade, güç kullanma tekeli, sürekli olan tek meşru irade ve siyasal ilişkiler ağı.
       Meşruiyet, siyasi iktidarın varlık sebebinin yönetilenler için makul bir anlama kavuşturulması, halkın rızası ve onayına dayandırılmasıdır. Bir çok işlevi arasında ön plana çıkan, toplumsal mutabakatı yansıtmasıdır. Bir siyasal iktidarın meşru temellere dayanmadan varlığını sürdürmesi, istikrarlı bir yapıya kavuşması imkansızdır. Klasik dönemlerde meşruiyet kaynağı din, mitler, gelenek ve karizma olarak öne çıkmaktadır. Modern düşüncede meşruiyet kaynağı, güvenliği, eşitliği ve özgürlüğü teminat altına almak için egemenle halk arasında yapıldığı varsayılan toplum sözleşmeleridir. ''
  (KAYNAK: MÜMTAZ ' ER TÜRKÖNE -SİYASET ( OPUS YAYINLARI ) )

     İktidar ,arzulanan bir sonuca ulaşma gücüdür. Siyasette iktidar, bir ilişki olarak düşünülür; yani başkalarının davranışlarını, onların tercih etmedikleri yönde etkileme gücü olarak. İktidar, güç ve manipülasyona yakın biçimde ve içinde rasyonel iknayı da barındıran '' etki '' nin aksine cezalandırabilme veya mükafatlandırabilme gücü olarak da tanımlayabiliriz.
    Meşruiyet kavramı genel itibariyle yasallık anlamına gelir. Bu nedenle meşruiyet, bir düzen tesis eder veya otoriter ya da zorlayıcı bir özelliğe hakimdir; dolasıyla iktidarı otoriteye dönüştürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder